Tarkkuussuunnistus


Metsässä liikkuminen jo sinänsä on mahtava harrastus. Haastavuutta siihen voi lisätä ryhtymällä suunnistajaksi. Jota sitäkin voi tehdä liikuntaesteettömälläkin tavalla, ainakin periaatteessa.

Tarkkuussuunnistus on liikuntaesteetöntä suunnistamista. Suomen Suunnistusliiton mukaan tarkkuussuunnistus soveltuu yhtä lailla erityisryhmille kuin normaalista suunnistuksestakin kiinnostuneille ja on oiva harjoitusmuoto esimerkiksi kartanlukua vasta harjoitteleville lapsille. Tarkkuussuunnistuksessa liikutaan metsässä hyväpohjaisilla kulku-urilla, joten siihen voi osallistua pyörätuolilla ja lastenrattaiden kanssa. Tekniikka on suurinpiirtein seuraavanlainen: Tarkkuussuunnistaja etsii ensin karttaan merkityn katselutolpan, jolta käsin hän koettaa valita maastoon laitetuista rastilipuista sen, joka on merkitty karttaan. Kuulostiko monimutkaiselta? Alla olevien kuvien avulla asia havainnollistuu toivottavasti paremmin. Kuvat ovat Tampereen apuvälinemessuilta (2005), jonka Liikuntamaassa tarkkuussuunnistusta oli mahdollisuus kokeilla messuhalliin lavastetussa metsäisessä maastossa.

tarkkuus1.gif
Tarkkuussuunnistus

  • Tarkkuussuunnistaja saa liikkua vapaasti sellaisissa paikoissa, johon pyörätuolilla pääsee eli käytännössä poluilla ja teillä.
  • Tarkkuussuunnistaja suunnistaa kartan avulla numeroidulle katselutolpalle (kuvissa numerot 1 ja 2).
  • Katselutolpalta käsin tarkkuussuunnistaja valitsee 3-5 vaihtoehdosta rastilipun (kuvissa oranssi-valkoiset liput), joka sijaitsee karttaan merkityllä paikalla. (Kuvien rasteilla vaihtoehtoja on 3.) Tässä harjoitetaan kartanlukutaitoa! Karttamerkinnän lisäksi rastilipun sijainnista maastossa voidaan antaa myös vihjeitä. Esimerkiksi katselutolpalta 2 tarkkuussuunnistaja nimeää rastin, joka "sijaitsee risukon lounaisreunassa".
tarkkuus2.gif

Omia kokemuksia:

Kokemuksemme rajoittuvat kokeiluun apuvälinemessuilla (2005). Vaikutti mukavalta, mutta en ole keksinyt, miten tätä oikeasti pääsisi koko perheen kanssa harrastamaan oikeaan metsään. Auttakaa!

Auta JaatisWikiä kertomalla, miten olette päässeet harrastamaan tarkkuussuunnistusta. Liity wikikirjoittajaksi!


alkuun.gif