Lintubongaus


Lintujen bongaus sopii hyvin koko perheen harrastukseksi, sillä sitä voi harrastaa monella tapaa. Lintuja voi kuunnella ja bongata livenä, vaikka omassa pihassa tai yhteisillä retkillä luontoon. Paljon yhteistä iloa voi myös tuottaa lintujen opiskelu kuvista tai lintujen äänien kuunteleminen CD:ltä. Tarjolla on myös laulavia lintukirjoja niin paperi- kuin tablettiversioina. Kehitä lintubongauksesta teidän perheellenne sopiva, oma muoto!

Tässä muutama vinkki alkuun pääsemiseksi:
  • (Aloittelevallekin) lintuharrastajalle löytyy paljon mielenkiintoista tietoa BirdLife Suomi ry:n sivulta.
  • Lintukirja, josta voi kuunnella lintujen ääniä nappia painamalla: Linnut äänessä. 150 Pohjolan lintulajia äänineen. Kirjoittajat; Pedersen Jan, Svensson Lars, Peltomäki Jari, Varesvuo Markus. www.tammi.fi
  • Lintujen ääni -CD: Opplev Naturen 2007: Laululinnut. www.birdlife.fi
  • iPad-täppärillä tai iPhonella voi käyttää Birds of Northern Europe -ohjelmaa, laulava lintukirja sekin.
  • Pihabongaus-tapahtuma: Lintujen bongausta omalla pihalla (tai muulla paikalla) tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Lue lisää www.birdlife.fi
  • Kokoamme tietoa "suhteellisen esteettömistä lintujen tarkkailupaikoista" JaatisWikin luontoretkisivulle.

Omia kokemuksia:
pyrstotiainen.gif
Pyrstötiaisia
Kuva Ulla Rantakari
Pihabongaus

Meillä on jo kolmatta vuotta menossa kotikutoinen versio bongauksesta: olemme listanneet paperille vuoden ensimmäisen havainnon jokaisesta lintulajista, jonka pystymme tunnistamaan omalta tontilta, siis joko ikkunasta tai pihasta. Listalla on nyt yli 50 lajia, varpushaukka viime vuoden eksoottisimpana vierailijana. Tunnistamisen helpottamiseksi keittiössä on kahdet kiikarit, digikamera (tuntomerkkien tallentamiseksi), ja kolme lintukirjaa. Tunnistamiseksi hyväksymme joko näkö- tai kuulohavainnon. Käki onnistuttiin viime kesänä jopa näkemään, ja monia lintuja ei kuule mutta näkee. Suosittelen lämpimästi!
tiaisia_002.JPG
Töyhtötiainen pihan ruokintapaikalla. Kuva on otettu ikkunan läpi tavallisella digikameralla.
Kuva Ulla Rantakari
lintubongaus.gif
Laajalahden lintutornin alatasolle pääsee pyörätuolilla. Kuva Jukka Ekman Jaatisen linturetkellä 2008.
Linturetket ja lintujen äänien opiskelu CD:ltä

Huomasimme haluavamme oppia lintutunnistusta pari vuotta sitten Jaatisen linturetkellä Villa Elfvikiin. Asia jäi hautumaan ja aktivoitui, kun löytyi aivan mainio kirja, jonka avulla voi kuunnella lintujen laulua. Kirja on riemastuttanut kaikkia, joiden kanssa olemme sitä selailleet. Lisäksi lintujen ääni-CD:n kuunteleminen on oudon rauhoittavaa ja on todella muodostunut koko perheen yhteiseksi ilon aiheeksi ja harrastukseksi.


alkuun.gif