Laskettelu - soveltava alppihiihto


Tarjolla on monenlaisia laskettelun - soveltavan alppihiihdon - apuvälineitä, joiden avulla koko perhe saadaan mäkeen. Apuvälineitä on kehitetty niin pysty- ja kelkkalasketteluun kuin lumilautailuunkin. Näitä on mahdollista vuokrata, mutta jotta niitä voi käyttää, tarvitaan käyttöopastusta. On tärkeää, että perheenjäsenet, kaverit, henkilökohtainen avustaja tai opas saavat opetusta siihen kuinka rinteessä voi laskea erityistä tukea tarvitsevan ihmisen kanssa, jotta laskettelusta voi tulla yhteinen harrastus.

monoskirukalla.gif
pystylaskettelu1.gif
Lasketteluun on tarjolla monenlaisia apuvälineitä niin kelkkalaskettelijalle...
kuin pystylaskettelijoille (suksien päällä seisovalle laskettelijalle).


Alkuun voi päästä esimerkiksi näin:
  • Menkää mukaan Malikkeen tai muun järjestäjän laskettelutapahtumaan, sieltä on helppo ja hauska aloittaa.
  • Varaa yksityistunti soveltavan alppihiihdon opettajalta, joita löytyy eri puolilta Suomea.
  • Kun olette oppineet käyttämään laskettelun apuvälinettä itse, voitte vuokrata välineen ja painua mäkeen ilman opettajaa.
  • Huom. jos perheessä on - erityislapsen lisäksi - muu perheenjäsen, joka ei osaa lasketella, kannattaa panostaa omiin laskettelutunteihin (ks. kertomus alla).

Yhteystietoja:
  • Luettelo soveltavan alppihiihdon opettajista ja hiihtokeskuksista, joista voi vuokrata hiihdon apuvälineitä löytyy sivulta www.ski.fi
  • Myös toimintavälinevuokraamoiden valikoimiin kuuluu soveltavan alppihiihdon välineitä välineet.fi

Vinkkejä laskettelurinteistä JaatisWikissä:

Tärkeä vinkki! Ole tarkkana, kun vuokraat lomalle soveltavan alppihiihdon välinettä, vaikkapa laskettelukelkkaa ilman että näet välinettä etukäteen. Varmista, että väline on sellainen kuin tarvitsette ja että siinä on kaikki tarvittavat lisävarusteet. Eräälle perheelle kävi kerran niin, että vuokrasivat ruotsalaisesta hiihtokeskuksesta laskettelukelkan loman ajaksi. Perillä kävi ilmi, että kelkassa ei lainkaan ollut avustajan kaarta (tukirakennetta, josta avustaja ohjaa kelkkaa), koska sillä oli ajateltu lasketeltavan itsenäisesti. Lapsonen ei päässyt mäkeen sillä lomalla, ei hän osannut yksin laskea.


Näin eräästä Jaatisperheestä tuli "Laskettelua Harrastava Perhe", vaikka se ei ollut helppoa (Jaatisposti 17.3.2006):
"Perheestämme ei tullut "laskettelua harrastava perhe" helposti eikä nopeasti. Ilman ulkopuolista apua se ei olisi toteutunut koskaan. Lapsemme ei osaa liikkua itsenäisesti lainkaan, mutta kiitos Malikkeen järjestämien talviliikuntatapahtumien, tutustuimme kelkkalasketteluun jo vuosia sitten. Pikku pirpanamme (silloin ehkä 3-v.) pääsi laskettelemaan hiihdonopettajien viemänä - ja voi sitä iloa! Sen jälkeen olemme hakeutuneet joka vuosi johonkin kelkkalaskettelutapahtumaan, jossa joku taitava kelkkalaskettelija lasketti lasta. Perheen isä (entuudestaan laskettelija), pani innoissaan sukset jalkaansa ja lähti mukaan mäkeen. Perheen äiti (entuudestaan laskettelu- ja erityisesti hissipelkoinen, lasketellut nuorena ainoastaan sosiaalisesta painostuksesta, eikä koskaan oikeasti ollut oppinut ko. taitoa) sai aina jollain konstilla livettyä suksilta paeten esim. kahvilaan odottelemaan. - Lapsella oli hauskaa, mutta tätä järjestelyä ei vielä voinut varsinaisesti kutsua perheen yhteiseksi harrastukseksi. Tänä talvena tapahtui muutos. Hiihtolomalla perheen isä ilmoitti, että nyt hän on oppinsa saanut ja voi laskettaa lasta kelkassa itsenäisesti. Pani toimeksi, varasi Messilän hiihtokoulusta Biski-laskettelukelkan lapselle - ja voitteko kuvitella, hiihtokoulusta hiihdonopettajan perheen äidille. Siinä eivät vastustelut auttaneet, vaan mäkeen jouduttiin, koko perhe. Ja ihme tapahtui. Hiihdonopettaja oli todellinen herrasmies, joka opasti perheen vapisevan äitiparan mäkeen ja hiihtohisseihin, kädestä pitäen (terveisiä vaan Paavolle Messilään!). Kyllä äitiä harmitti, ettei ollut aikaisemmin älynnyt mennä hiihtokouluun... Näiden parin viikon aikana perheemme on käynyt jo kolmasti mäessä - ja kaikki ovat lasketelleet. Upeaa on ollut! Koko perheellä."


alkuun.gif